Hyvän tavaramerkin arvo

Tavaramerkki on tärkein keino, josta yrityksen tuotteet tai palvelut tunnistetaan. Kun kehität yritystäsi, kehität samalla mainettasi, jolla korostat tiettyä myyvää piirrettä. Haluat tuoda esille esimerkiksi tuotteesi kestävyyden, palveluidesi ammattitaitoisuuden, edullisen hinnan tai pitkän perinteen. Tavaramerkkisi tulisi korostaa yritystäsi kilpailuetua.

Tavaramerkin luomisessa voit käyttää mielikuvitustasi. Tavaramerkissä voi olla esimerkiksi näyttävä kuvio tai hauska iskulause. On myös mahdollista rekisteröidä äänimerkki tavaramerkiksi. Muistiin jäävä tavaramerkki on yksilöllinen ja helposti tunnistettava.

Mitä on hyvä välttää tavaramerkkiä kehitellessä?

Tavaramerkin luomisessa on tarkkoja säädöksiä lain puitteissa. Tavaramerkkiin ei pidä valita outoa symbolia, jonka merkitystä kuluttajat saavat arvailla. Älä myöskään kopioi muiden käytössä olevia tavaramerkkejä, sillä sellaisen rekisteröiminen kielletään. Tavaramerkkeihin ei kannata liittää paikkakunnan nimiä. Jos tulevaisuudessa onkin muutto edessä, se ei enää vastaa yhtiösi maantieteellisiä tietoja.

Nimet voivat olla hyvä alku tuotemerkille, kunhan se myös lyhennettynä on yhä sopiva.
Tuotemerkkisi saattaa olla humoristinen, mutta vältä mauttomuudet ja muita loukkaavat tunnukset. Kenenkään yrityksellä ei ole varaa olla kielteinen tai inhoa herättävä. Lisäksi olet itse vastuussa tavaramerkistäsi ja sen valvomisesta.

Levitä tavaramerkkiäsi sitkeästi

Kun laadukas tavaramerkki on vihdoinkin kehitetty, sitä on hyvä jakaa jokaisessa mahdollisessa soveltuvassa kanavassa. Mieti sijoituspaikka tarkkaan, sillä sen tulee aina kantaa ylpeänä yhtiösi tavaramerkkiä. Se jää helposti kuluttajien ja potentiaalisten asiakkaiden muistiin, mikä johtaa lisämyyntiin. Yrityksellesi sopivaa markkinointia tukevat asiakaslahjat, joihin on sommiteltu tavaramerkkisi.

Himoitun tavaramerkin valtit

Kun olet luonut luotettavan tuotteen, kuluttajat mielellään vilauttavat tuotemerkkiäsi, kunhan se on tyylikäs. Tämä nähdään suositteluna, joka vetää lisää väkeä yrityksesi puoleen. Usein perheen pienet tunnistavat merkit jo varhain ja jatkavat perinnettä omissa ostoksissaan, joten heistä voi tulla koko elämän mittaisia asiakkaita.

Hauska tavaramerkki on helppo viedä eteenpäin ja tallettaa kuluttajien muistiin. Moni mielellään viljeleekin arkikielessä tunnettujen yritysten tavaramerkkejä. Tavaramerkin arvon voi myös määrittää yrityksensä taseeseen, jos se on arvokas myös ulkopuolisten silmissä. Erittäin suosittuja yksilöitä jopa matkitaan ja kopioidaan.