Toiminimen perustaminen on Suomessa hyvin helppoa ja turvallista. Kun sinulla on toiminimi, voit pyörittää omaa pientä bisnestä tai tehdä keikkaa muissa yrityksissä ilman verokorttia. Se saattaa olla suureksi eduksi keikkojen saannissa, kun työnantajan ei tarvitse huolehtia palkanmaksusta perinteisesti erilaisine kuluineen.

Bloomicon / Shutterstock.com

Mitä, kenelle ja miten?

Jotta voit pyörittää omaa liiketoimintaa, täytyy sinulla olla jotain myytävää. Voit myydä konkreettisia tuotteita, esimerkiksi simpukoista tehtyjä hiuskoristeita. Voit myös myydä palveluina omia taitojasi, esimerkiksi nettisivujen suunnittelua, maskeerausta tai veroilmoitusten tekemistä muiden puolesta. Alkuun kannattaa laatia liiketoimintasuunnitelma, jossa vastaat kysymyksiin mitä, kenelle ja miten myyt.

Voit myös hakea yrityksen perustamiseen starttirahaa, jota myöntävät TE-toimistot. Rahaa pitää kuitenkin hakea ennen yrityksen toiminnan aloittamista. Tarvittavat hakemukset löydät te-palvelut.fi -sivustolta. Starttiraha on turvallinen lisä yrityksen alkuvaiheissa. Vuonna 2016 sen perusosa on 32,68 euroa per päivä, ja sen lisäosa vaihtelee tapauskohtaisesti.

Toiminimen rekisteröinti on helppoa

Toiminimi pitää rekisteröidä, ja se tapahtuu perustamisilmoituksella eli Y3-lomakkeella. Sitä varten tarvitset konkreettisen toiminimen. Parhaimmillaan nimi on yksilöllinen ja erottuu joukosta. Siinä tapauksessa sitä ei voi esimerkiksi sekoittaa toiseen yrityksen nimeen.

Toiminimen nimen hyväksyy lopullisesti Kaupparekisteri. Y3-lomakkeita saa maistraateista, verotoimistoista ja Patentti- ja rekisterihallituksen nettisivuilta. Lomake tulostetaan ja lähetetään allekirjoitettuna Patentti- ja rekisterihallitukseen. Hakemuksen käsittelymaksu on 110 euroa, ja kyseinen summa pitää maksaa etukäteen.