Istuitko pienenä tuntikaupalla pelikonsolin tai tietokoneen äärellä pelaten videopelejä? Tänä päivänä lapsuuden harrastuksen voi muuttaa helposti kokopäiväiseksi työksi kouluttautumalla pelialalle esimerkiksi pelituottajaksi, pelisuunnittelijaksi tai pelitestaajaksi. Tutustu pelialan mielenkiintoisiin kiemuroihin ja koulutusmahdollisuuksiin.

Pelit ovat monen tekijän summa

Pelinkehitys on monen työntekijän yhteistyönä syntynyttä taidetta. Tämän päivän uutuuspelien kehitystyö sisältää monia rooleja ja vaiheita, joista vain harva tietää. Julkaisijayritys on vastuussa pelin valmistumisesta ja markkinoinnista. Pelin tuottaja taasen vastaa kaikesta kehityksestä, mutta kehitystiimi on se, joka valmistelee visuaalisen ja teknisen puolen. Kehitystiimi voi koostua vain muutaman hengen ryhmästä aina satoihin työntekijöihin asti riippuen projektin suuruudesta. Tiimin jäsenillä voi lisäksi olla enemmän kuin yksi työtehtävä peliprojektin aikana.

Kehitystiimiin kuuluvat:

  • Suunnittelija
  • Graafikko
  • Ohjelmoija
  • Kenttäsuunnittelija
  • Ääniteknikko
  • Testaaja

Peliala Suomessa

Arvioiden mukaan Suomessa toimii noin 260 pelistudiota, jotka tuottavat aktiivisesti pelejä mobiililaitteille ja tietokoneille. Neljä suomalaista pelivalmistajaa on listattu pörssiin, joka oli suuri käännekohta alalla. Vuonna 2017 pelialan liikevaihto Suomessa ohitti kolmannen kerran peräkkäin kahden miljardin euron rajan. Se työllistää tällä hetkellä noin 3000 työntekijää pääosin pääkaupunkiseudulla. Viime vuonna suomalaiset yritykset julkaisivat noin 150 peliä ja 15 uutta peliyritystä näki päivänvalon. Pelikehitys on keskittynyt pääosin mobiilimarkkinoille, mutta myös lisättyä todellisuutta ja virtuaalitodellisuutta hyödyntävien pelien määrä on kasvanut. Suomi on tänä päivänä yksi kolmesta maailman suurimmasta pelikehittäjämaasta. Tulevaisuudessa hyvä pelialan koulutus tulee vahvistamaan Suomen menestystä maailmalla.

Alan koulutusta on tarjolla laajasti

Monet ammattioppilaitokset, yliopistot, kansanopistot ja ammattikorkeakoulut tarjoavat erilaisia pelialan koulutuslinjoja. Insinööri- ja tradenomiopintojen lisäksi ammattikorkeakouluissa voi kouluttautua medianomiksi. Lisäksi yliopistot tarjoavat pelialaan keskittyneitä filosofian maisterin ja taiteen maisterin opintoja. Ammattikoulut ja avoimet ammattikorkeakoulut järjestävät pelialan eri osioihin liittyvää täydennysopetusta ja ammatillista koulutusta. Jotkut koulutuslinjoista ovat maksullisia ja niitä on myös mahdollista opiskella englanniksi.

Ammattikorkeakoulut ja yliopistot kaikissa suuremmissa kaupungeissa tarjoavat jonkinlaista pelialan koulutusta. Tunnetuimpia alan kouluttajia ovat Metropolia, Aalto yliopisto, Kajaanin AMK, Turun yliopisto ja Tampereen yliopisto, joka aloitti ensimmäisenä pelialan koulutuksen vuonna 2002.